Darrera actualització

Last Update:
28-02-2024 10:30

ENLLAÇOS D'INTERÈS


Hospital on treballa el doctor:







D'interès per als sords:






OBRES D'ART D'ALBERT JÜRGENS


LOPD

Tractament de dades de caràcter personal.

D'acord amb el que estableix la Llei Orgànica 15/1999 (13 de desembre) de Protecció de Dades de caràcter personal (LOPD), l'usuari queda informat i presta el seu consentiment a la incorporació de les seves dades a un fitxer del qual és responsable Institut de Cirurgia Otològica via Endomeatal, s.l.p. (ICOEN), que ha estat degudament inscrit en l'Agència Espanyola de Protecció de Dades amb la finalitat d'informar sobre els productes i serveis sol·licitats, així com l'enviament de comunicacions comercials sobre els mateixos.

L'informem també sobre els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, que podrà exercir en el domicili social d'ICOEN: Carrer Nou, nº 63-65, 2º- 4ª – 17600 FIGUERES.

L'informem també que les dades personals subministrades no seran cedides ni comunicades, ni tan sols per conservar, a terceres persones.

On health searches...

[cat] La informació present a la web no reemplaça sinó complementa la relació metge-pacient. En cas de dubte s'ha de consultar l'equip mèdic.

[es] La información presente en la web no reemplaza si no complementa la relación médico-paciente. En caso de duda debe consultarse con el equipo médico.

[en] The information on the website is a complement to the doctor-patient relationship, but does not replace it. If in doubt, ask the medical team for advice.

[de] Die Information auf der Webseite ergänzt aber ersetzt nicht die Arzt-Patient-Beziehung. Im Zweifelsfall sollten Sie sich vom medizinischen Team beraten lassen.

IMPLANTS COCLEARS
PDF Imprimeix
Escrit per Dr. Jurgens - Otorrino   
dimecres, 24 de desembre de 2014 12:05


Projecte IC Infantil Girona


La sordesa infantil

Els nens sords profunds, des de sempre i fins fa poc més de 25 anys, han estat condemnats a ser persones amb un handicap social greu, perquè les persones majoritàriament ens comuniquem per la parla. Fa anys aquests nens esdevenien sord-muts i en molts es limitaven a una comunicació pel llenguatge dels signes, d'ús molt minoritari a la societat (sols el dominen sords profunds, els seus educadors i alguns familiars). Per tant, quedaven tancats en una mena societat marginal o "ghetto dels sords" envoltada d'una societat majoritàriament oralista.

Un aspecte fonamenatal del nostre llenguatge és que es basa en les paraules i la parla (per això, també és anomenat llenguatge verbal o oralista) i que implica la capacitat de transmetre conceptes abstractes. Aquesta darrera funció és molt més limitada en el llenguatge dels signes. Per tant, els sord-muts queden molt limitats en la construcció de conceptes abstractes i fàcilment exclosos de tots els cicles formatius superiors. De fet, abans, molts d'aquests nens sords profunds quedaven reclosos en "institucions per a sord-muts" des de ben petits.

A principis de segle 20 comencen els primers intents de fer alguna cosa per a integrar els sord-muts en la societat, però no vingueren de la mà de la Medicina, sinó de la Logopèdia: els nens eren entrenats en el llenguatge oral fent ús de la sensibilitat propioceptiva (sensació de la vibració del so en el cos) per a percebre els sons produïts per ells mateixos o els seus educadors, ajudada per la sensibilitat visual. Aquest va ser un pas revolucionari, donat que aprenien el llenguatge oral (a parlar i a pensar fent l'ús de les paraules) sense haver sentit mai el so de cap paraula. Per altra banda, aprenien a percebre les paraules per lectura labial (fent ús de la vista). Així és com varen començar a integrar-se en la societat oralista i alguns podien arribar a assolir algun tipus de formació professional i fins i tot universitària.

Als anys 60, es va produir un gran avenç per a les sordeses severes, gràcies a l'aparició dels primers audiòfons potents. A partir de les hores, es podien començar a aprofitar restes auditives gràcies a l'amplificació sonora (3, 4), amb la qual cosa, molts nens sords resultaven molt més fàcils de ser educats en el nostre llenguatge verbal-oralista.

Implants coclears infantils

A principis dels anys 90 es produeix la revolució definitiva per a la gran majoria de nens sords profunds. Per primera vegada a la Història i mitjançant la intervenció quirúrgica dels implants coclears (IC), aquests nens tenen la possibilitat de comunicar-se oralment des dels primers anys de vida gràcies a la percepció sonora restaurada artificialment des dels primers mesos de vida.

L'IC no és més que una "orella biònica" que queda col.locada dins del cap del nen per a la resta de la vida. Un mes després de la intervenció, s'activa aquest aparell, gràcies a la programació del processador o part externa del implant (anomenat "audiòfon" per part dels pacients implantats). Durant aquest procés de l'activació el nen està despert i comença a sentir per primera vegada com sona la veu de la mare, el soroll del carrer, de l'aigua, de les passes, cops de porta etc.

Aquests nens, que de més grans la majoria haurien acabat sent sord-muts (amb més o menys integració oralista, si haguessin anat al logopeda), passen de cop a ser uns nens integrats en la societat oralista des de ben petits i amb un desenvolupament psicosocial absolutament normal. Com a exemple, valgui el cas d'uns quants metges joves que foren implantats de petits i que pugueren estudiar Medicina amb completa normalitat.

Desenvolupament tecnològic dels implants coclears

Els implants coclears (IC) són un conjunt d'aparells que transformen els senyals acústics en senyals bioelèctrics que estimulen directament el nervi auditiu quan l'orella interna (còclea) està malmesa i no és possible l'ús de pròtesis auditives convencionals (audiòfons) per a que el pacient tingui una audició útil (1, 2).

Les primeres passes en el laboratori de investigació començaren a finals dels anys 50.

El primer dispositiu monocanal fou implantat a un adult l'any 1972 de la mà del Dr. William House, a Califòrnia.

La primera experiència en aquest sentit a Catalunya fou l'any 1979, quan el Dr. Prades va implantar el primer dispositiu de tota la Península Ibèrica.

Als anys 80 arriben els IC multicanal (molt semblants ja als actuals) i es demostra la seva eficàcia i seguretat, primer en adults i, després d'un gran estudi multicèntric, en nens. Tant és així, que el 27/6/90, la FDA autoritza el seu ús en nens per considerar aquests dispositius "segurs i eficaços per a l'aplicació als nens" (3).

Per a la col-locació d'un IC encara actualment sol practicar-se una intervenció quirúrgica complexa i agressiva amb un abordatge que s'anomena timpanotomia posterior (3).

A partir de principis del nou Mil.leni, comencen a desenvolupar-se noves tècniques quirúrgiques menys agressives per tal de conservar el màxim d'estructures sanes, sobre tot el nervi facial i les restes auditives que puguin persistir.

L'any 2009, el Dr Slavutsky publica els resultats d'una tècnica mínimament invassiva anomenada via endomeatal per a la cirurgia dels IC i l'any 2013 la seva tesi doctoral amb una casuística més àmplia. L'any 2010, s'aplicà aquesta tècnica, per primera vegada a Europa, a la Clínica Girona amb una pacient adulta. Des de les hores s'han anat operant alguns pacients adults sords, tots ells amb resultats auditius excel.lents.

Situació de la sordesa infantil a  les comarques gironines

La incidència de la sordesa profunda s'estima en 1 de cada 1000 nounats (sordesa profunda prenatal bilateral). És bastant més alta per a tot tipus i grau de sordesa (6 de cada 1000 nounats) (3, 5, 6); aquest risc augmenta en nens amb factors de risc UCIN (6). Però sols el 50% de les sordeses neonatals tenen factors de risc associats. La causa més freqüent de la sordesa prenatal és la genètica (60%), habitualment autosòmica recessiva (80%): aquesta es dóna sobre tot en zones de Catalunya amb alta consanguinitat (valls pirinenques). Per altra banda, el 21-30% dels nens sords tenen dèficits associats: en els casos de sords profunds, la implantació d'IC pot tenir una influència positiva sobre els dèficits associats donat que permet l'estimulació auditiva; en aquest sentit està més que clara la necessitat de l'IC en nens sord-cecs (3).

Actualment els nens sords de les comarques girones han de desplaçar-se a BCN per a ser sotmesos a la intervenció quirúrgica, seguiment ORL i programació de l'IC, però fan el seguiment logopèdic (majoritàriament al CREDAG, que és de titularitat pública) i audioprotèsic a Girona (centres audioprotèsics privats) (7). Així, al trasbals emocional que suposa la diagnosi de la sordesa infantil per als pares, s'hi afegeix l'esforç econòmic i físic que suposa desplaçar-se a BCN per a la cirurgia, programació de l'IC i altres visites postoperatòries.

Donat que als hospitals gironins, els programes de cribatge auditiu neonatal universal ja funcionen des de fa uns anys, el que ens mancava a Girona és que algun centre demostrés la seva capacitat de fer la cirurgia de l'IC per poder dur-la a la pràctica en nens. Aquest ha estat el cas de Clínica Girona. Som un equip de 2 oto-implantòlegs, que des de l'any 2010 fem la cirurgia dels IC en adults.

El fet que s'hagin posat IC's a Girona sense cap antecedent previ de cirurgia dels IC, es deu a que el Dr. Jürgens ha pogut aprendre una tècnica innovadora directament del seu creador, el Dr Slavutsky: es tracta de la via endomeatal. Actualment hi ha al Món més de 100 pacients implantats amb aquesta tècnica (més de 10 són nens). Després de la seva experiència inicial a Sud-Amèrica amb 40 casos i uns resultats molt bons (10), el Dr. Slavustky escullí 2 centres hospitalaris, l'Hospital de la Vall d'Hebron i la Clínica Girona, per a implantar 10 pacients, tot comptant amb el finançament dels dispositius per part de la casa comercial Cochlear (el principal productor de dispositius d'IC a nivell mundial).

Projecte IC a la població infantil de Girona

El 11/4/11 vàrem fer la següent proposta a la Delegació de Sanitat de Girona: el finançament per part del CATSALUT dels IC que necessitin els nens sords de les comarques gironines (diagnosticats de sordesa profunda o severa): es tractaria de redistribuir recursos econòmics destinats a centres implantadors de BCN cap a Girona per als pacients residents a la província de Girona.

Les intervencions quirúrgiques dels IC es realitzarien a Clínica Girona utilitzant la via endomeatal, que defensem per ser una via menys traumàtica que la clàssica. Els resultats en 100 pacients demostren millors resultats funcionals, possibilitat de conservar restes auditives, menys pèrdua de sang, cap risc per al nervi facial, així com una estada hospitalària més breu. Per tant, tot i l'escassa experiència en infants, ens fan postular que la via endomeatal seria la tècnica quirúrgica més adient per a un infant (10, 11, 12).

Els nens diagnosticats de sordesa profunda a la Província de Girona serien remesos al Servei ORL de Clínica Girona com a centre implantador de referència de les comarques gironines. L'origen dels nens candidats a implant, per tant, seria doble:

1) externs, diagnosticats de sordesa profunda a centres hospitalaris gironins, amb la col.laboració del CREDAG

2)  interns, diagnosticats de sordesa profunda a la pròpia Clínica Girona.

Els nens implantats a Clínica Girona serien sotmesos a un seguiment triple: ORL (a Clínica Girona), audio-logopèdic (al CREDAG: en col.laboració amb mestres-educadors) i activació i revisions de la programació de l'IC (comprovació del correcte funcionament de l'aparell) a centres audioprotèsics especialitzats col.laboradors: IAI (Institut Auditiu Integral, GAES) i Audio-Control. Per tant, el tractament del nen sord es realitzaria íntegrament a les terres gironines. El nen no tindria cap necessitat de desplaçar-se a BCN i, en cas de qualsevol dubte, els pares tindrien el centre implantològic molt més proper al domicili. Això reduiria molt l'impacte emocional, físic i econòmic de les famílies amb nens sords profunds de les comarques gironines. Per tant, el benefici per a aquests nens seria doble: tenir l'oportunitat de ser operats amb una tècnica teòricament molt més apropiada per a la població infantil i molt més aprop de casa seva.

Realitat del projecte?

Després de la reunió del 2011 a la Delegació de Sanitat de Girona, la resposta oficial fou que la crisi no permetia tocar l'organigrama de la sordesa infantil centralitzat a l'Hospital de Sant Joan de Déu de BCN, però que hi havia molt d'interès per part de la Conselleria de Salut en un tema sanitari tant sensible i tecnològicament engrescador.

Durant el periode del 2012-2013, es va crear una associació sense ànim de lucre anomenada AGICAEM (amb seu a Figueres), que pretenia captar fons privats i públics per tal d'oferir als nens sords gironins la possibilitat de ser sotmesos a la intervenció dels IC per la via endomeatal sense cap cost econòmic. Però l'entitat va tenir que ser clausurada per fallida econòmica.



Situació actual dels IC a Clínica Girona:




El programa d'implants coclears (IC) d'adults de Clínica Girona començà a posar-se en marxa a principis del 2009. Després d'uns resultats molt engrescadors amb els 12 pacients operats fins el 2014, l'Equip d'Otologia de Clínica Girona començà a detectar indicis d'una possible extrusió de la guia portadora dels IC en un parell de pacients operats. Per aquest motiu, a principis del 2015 el Dr. Jürgens, cap de servei d'Otologia, va decidir suspendre el programa d'IC de Clínica Girona.

Des de les hores, són ja el 40% dels pacients que han extruït la guia portadora a través de la pell del CAE. 4 dels 12 (33%) pacients han tingut que ser reintervinguts per aquest motiu, ja sigui re-implantant el mateix aparell o implantant-ne un de nou.

Els oto-cirurgians de l'equip pensen que cal un disseny especial de la guia portadora per als IC implantats per via endo-meatal: caldria un tram extracoclear de la guia portadora més curt. Per altra banda, parlant amb els enginyers de les cases comercials, pensen que els oto-cirurgians varen caure en l'error de seguir "la moda" dels anys 2010-11 de no fixar prou curosament el receptor-estimulador dins del ninxo ossi cranial, aixi com de la guia portadora dins de la regata òssia del CAE.

Esperem que les cases comercials d'implants coclears s'avinguin a fer modificacions dels seus prototipus d'IC per a poder acabar de desenvolupar la via endo-meatal per als IC.



Referències bibliogràfiques:

1-SEORL (Sociedad Española de ORL y Patología Cervico-Facial. "Protocolos de Consentimiento Informado". 1ª edición 2003.

2-Amat MªT y cols. "Preguntas y Respuestas sobre el IC". Edita AICE (Asociación de Implantados Cocleares de España). Gestió Digital 2007.

3-Manrique Rodríguez M. y Huarte Irujo A. "Implantes Cocleares". Ed Masson 2002.

4-Guixà M et al. “Josep Guixà, Mestre de Logopedes”. Quaderns de l'EPL (Escola de Patologia del Llenguatge), editat per Vendrell JM i Massana M, 1999.

5-Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i Grup de Treball. "Protocol per a la Detecció Precoç, el Diagnòstic, el Tractament i el Seguiment de la Hipoacúsia Neonatal". Edita Direcció General de Salut Pública. 1ª edició: BCN, gener de 2010.

6- Gil-Carcedo LM, Vallejo LA y Gil-Carcedo E. "Otología". Ed. Médica Panamericana 2004.

7-CREDAG (CREDA de Girona): pàgina web:www.xtec.cat/serveis/creda/b7900035; E-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la 2011.

8-Jürgens Mestre A. "Les Otoemissions Acústiques: L'Aplicació Clínica de l'Audiometria de Productes de Distorsió". Tesi doctoral: Universitat Autònoma de BCN, Departament de Cirurgia (1999).

9-Recomendaciones de la Comisión Española para la detección precoz de la Hipoacusia (CODEPEH) Acta Otorrinolaringol Esp. 2010; 61(1): 69-77.

10-Slavustky V, Nicenboim L, Preliminary results in cochlear implant surgery without antromastoidectomy and with atraumatic electrode insertion: the endomeatal approach. Eur Arch Otorhinolaryngol 2009.

11-Perelló E. "Abordaje Endomeatal (EMA) del IC": III Curs de Dissecció de l'Os Temporal amb Dispositius Implantables. Hospital Vall d'Hebron. Gener 2011.

12-Zernotti ME, et al. “Comparación de complicaciones según la técnica utilizada en los implantes cocleares”. Acta Otorrinolaringol Esp. 2012. doi:10.1016/j.otorri.2012.01.012



Darrera actualització de dimarts, 26 de setembre de 2023 16:16
 


Copyright © 2024 jurgensotorrino.com. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.
 

Figueres:

Carrer Nou 63, 2º 4ª

Tel 972 67 47 57



Cínica Girona:

Carrer Barcelona 206

Tel 972 48 35 35



HORARI DE VISITA MÈDICA:


Figueres:

Dimarts: 9-14h

Dijous:   9-13h i 15-18h


Clínica Girona: sols dilluns al matí

Dilluns: 8-13h



NOTA LEGAL

0 . Objecte i acceptació:

El present avís legal regula l'ús del lloc web www.orl.cat i www.jurgensotorrino.com,  (en endavant, LA WEB), del qual és titular
Institut de Cirurgia Otològica via Endomeatal, s.l.p. (ICOEN) i en la seva representació el Dr. Albert Jürgens Mestre col·legiat 17.4227 al Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG).

Per altres qüestions medico-legals referides a les obligacions de l'usuari de les dependències de la clínica ORL, consulteu "COVID-19" i "Prestacions sanitàries" al menú de dalt.

La navegació de la web d'ICOEN atribueix la condició d'usuari de la mateixa i implica l'acceptació plena i sense reserves de totes i cadascuna de les disposicions incloses en aquest Avís Legal, que poden patir modificacions. L'usuari s'obliga a fer un ús correcte de la web de conformitat amb les lleis, la bona fe, l'ordre públic, els usos del tràfic i el present Avís Legal. L'usuari respondrà davant d'ICOEN o davant de tercers, de qualssevol dany i perjudici que poguessin causar com a conseqüència de l'incompliment d'aquesta obligació.

1 . Identificació i comunicacions:

ICOEN, en compliment de la Llei 34/2002 (11 de juliol) de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic, l'informa de:


la seva denominació social:


Institut de Cirurgia Otològica via Endomeatal, s.l.p. (ICOEN), amb CIF B55153670,


i del seu domicili social:


C/ Nou 63-65, 2º-4ª, 17600 FIGUERES (Girona).


i que és inscrita en el Registre Mercantil de Girona, tom 2901, foli 175, Secció 8, Fulla GI-53946.


Per comunicar-se amb nosaltres, posem a la seva disposició diferents mitjans de contacte que detallem a continuació:


Telèfon i Fax: 972 67 47 57


Totes les notificacions i comunicacions entre els usuaris i ICOEN es consideraran eficaços, a tots els efectes, quan es realitzin a través de correu postal o qualsevol altre mitjà dels detallats anteriorment.

2 . Condicions d'accés i utilització:

Les pàgines d'ICOEN poden ser visitades lliurement pels usuaris a excepció d'aquelles que estiguin incloses en àrees tancades o de subscripció. L'usuari es compromet a utilitzar les pàgines d'ICOEN de conformitat amb la llei espanyola, el present Avís Legal, les Condicions Particulars de certs Serveis i la resta d'avisos, reglaments d'ús i instruccions que s'hagin posat en el seu coneixement, així com amb la moral i les bones costums generalment acceptades i l' ordre públic. La web té com a objectiu principal informar al públic, en general, dels serveis i prestacions sanitàries del centre. ICOEN declina qualsevol responsabilitat respecte de la informació que es trobi fora d'aquesta web o del seu control i/o de la que no sigui autor, no sent responsable, en particular, de l'actualització, correcció i/o exactitud dels continguts als quals tingui accés el visitant a través la web així com de la seva legalitat i/o idoneïtat. El contingut de la web està subjecte a allò que es disposa a la normativa vigent reguladora de la Propietat Intel·lectual i, per tant, no podrà ser reproduït, modificat, distribuït, comunicat públicament ni emmagatzemat sense autorització prèvia d'ICOEN. L'ús indegut del contingut de la web podrà ser considerat una infracció a les normes reguladores del copyright. Els usuaris han d'abstenir-se d'obtenir o d'intentar obtenir els continguts de la web d'ICOEN utilitzant mitjans o procediments diferents dels que siguin posats a disposició o siguin indicats per aquest efecte en las pàgines web on es trobin els mateixos, excepte aquells que siguin disposats en llicències de Copyleft i similars.

3. Política de privacitat:

Quan precisem obtenir informació per la seva banda, sempre li demanarem que ens la proporcioni voluntàriament de forma expressa. Les dades demanades a través dels formularis de recollida de dades de la web o altres vies seran incorporades a un fitxer de dades de caràcter personal degudament inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, del qual és responsable ICOEN. Aquesta entitat tractarà les dades de forma confidencial i exclusivament amb la finalitat d'oferir els serveis sol·licitats, amb totes les garanties legals i de seguretat que imposa la Llei Orgànica 15/1999 (13 de desembe) de Protecció de Dades de Caràcter Personal, el Reial Decret 1720/2007, de 21 de desembre i la Llei 34/2002, de 11 de juliol, de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic. ICOEN es compromet a no cedir, vendre, ni compartir les dades amb tercers sense la seva aprovació expressa. Així mateix, ICOEN cancel·larà o rectificarà les dades quan resultin inexactes, incompletes o hagin deixat de ser necessàries o pertinents per a la seva finalitat, de conformitat amb el que preveu la Llei Orgànica 15/1999 (de 13 de desembre) de Protecció de Dades de Caràcter Personal. L'usuari podrà revocar el consentiment prestat i exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició dirigint-se al domicili social d'ICOEN (veure apartat 1), identificant degudament i indicant de forma visible el concret dret que s'exerceix. ICOEN adopta els nivells de seguretat corresponents requerits per la citada Llei Orgànica 15/1999 i altra normativa aplicable. No obstant això, no assumeix cap responsabilitat pels danys i perjudicis derivats de alteracions que tercers poden causar en els sistemes informàtics, documents electrònics o fitxers de l'usuari. ICOEN podrà utilitzar cookies durant la prestació serveis de la web. Les cookies són fitxers físics d'informació personal allotjats en el propi terminal de l'usuari. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu programa navegador de manera que s'impedeixi la creació d'arxius cookies o s'adverteixi de la mateixa. Si opta a abandonar la nostra web a través d'enllaços a llocs web no pertanyents a la nostra entitat, ICOEN no es farà responsable de les polítiques de privacitat d'aquests llocs web ni de les cookies que aquests puguin emmagatzemar en l'ordinador del usuari. La nostra política respecte al correu electrònic se centra a remetre únicament comunicacions que vostè hagi sol·licitat rebre. Si prefereix no rebre aquests missatges per correu electrònic li oferirem a través els mateixos la possibilitat d'exercir el seu dret de cancel·lació i renúncia a la recepció d'aquests missatges, de conformitat amb el que disposa el títol III, article 22 de la Llei 34 /2002 de Serveis per a la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic.

4. Limitació de responsabilitat:

La web té com a objectiu principal informar al públic en general dels serveis sanitaris, localització i activitats d'ICOEN, i per això els continguts de la mateixa són de caràcter informatiu i purament orientatius, per tant no han de ser considerades com assessorament legal o mèdic. ICOEN declina qualsevol responsabilitat respecte de la informació que es trobi fora d'aquesta pàgina o del seu control i/o de la que no sigui autor, no sent responsable, en particular, de l'actualització, correcció i/o exactitud dels continguts als quals tingui accés el visitant a través d'aquesta web així com de la seva legalitat i/o idoneïtat. Tampoc pot fer-se responsable a ICOEN de cap tipus de dany directament o indirectament relacionat amb l'ús i/o contingut dels enllaços inclosos en aquesta pàgina. La inclusió d'un enllaç en aquesta pàgina no pot ser considerat una recomanació d'ICOEN als visitants, la decisió d'utilitzar l'enllaç queda subjecte a la voluntat d'aquests últims. En tot cas, i sota cap circumstància, la informació directa o indirectament accessible a través de la web no pot ser considerada un consell mèdic o prescripció facultativa, declinant ICOEN tota responsabilitat per qualsevol tipus de conseqüències directament o indirectament relacionades amb les accions o omissions que pugui dur a terme el visitant en funció de la interpretació d'aquestes informacions. La informació continguda en la web pot no ser correcta, malgrat els esforços realitzats per vetllar per la seva veracitat i actualització. En conseqüència, ICOEN no es responsabilitza dels errors continguts, ni pels danys o perjudicis derivats del seu ús. ICOEN es reserva el dret a modificar, actualitzar o suprimir qualsevol dels continguts de la web sense prèvia notificació. ICOEN no es responsabilitza dels danys i perjudicis ocasionats en el sistema dels usuaris de la web, en no poder garantir la inexistència de virus o altres elements lesius en els seus continguts, o del mal funcionament dels servidors, així com del propi ordinador de l'usuari navegant.